Amsterdam - Longyeatbyen
Door: Sebastiaan Koppelle
Blijf op de hoogte en volg Sebastiaan
13 April 2014 | Spitsbergen, Longyearbyen
Op Oslo moesten we tussendoor onze koffers ophalen en weer opnieuw door de douane om vervolgens onze koffers weer op de band te zetten voor onze vlucht naar Longyearbyen. Echter hadden we maar 40 minuten tussen de landing van ons vliegtuig en het vertrek van ons volgende vliegtuig. Je kan je vast wel indenken hoe dat er toen aan toe ging… Eerst wachten tot eindelijk onze koffers uit het vliegtuig komen, dan nog snel doorrennen naar de incheckbalie, vervolgens je weer geheel uitkleden voor de douane en dan als een speer weer doorrennen naar de gate! Maar we hebben het wel gehaald, een kwartier voordat de vlucht zou vertrekken.
Waar we dachten dat we direct van Oslo naar Longyearbyen zouden vliegen, bleek later dat we eerst een tussenlanding zouden maken op Tromsø. De reden van de tussenlanding was dat we nog een keer door de douane moesten omdat op Spitsbergen de regels net even iets strenger/anders zijn.
Toen we geland waren op Tromsø, werd iedereen verzocht het vliegtuig te verlaten, ook alle mensen die door zouden vliegen naar Longyearbyen. Deze tussenstop bleek uiteindelijk de meest nutteloze stop van me leven: we gingen het vliegtuig uit, liepen een rondje, er werd nog een keer naar onze paspoorten gekeken, liepen weer een rondje en kwamen weer uit bij hetzelfde vliegtuig waar we vervolgens weer in konden stappen.
Maar oke op dat na zijn de vluchten wel goed verlopen, ik had van te voren ingecheckt voor mij en Douwe en gezorgd dat we stoelen hadden bij de nooduitgang. We hebben dus in alle vluchten heerlijk onderuitgezakt kunnen zitten. Koffie en thee werd rondgebracht en het was lekker rustig.
Heel duidelijk was de weersverandering onderweg. In Amsterdam was het lekker zonnig en ‘warm’, in Copenhagen scheen nog steeds de zon maar was er wat meer bewolking, in Oslo zagen we de eerste sneeuw tussen de bomen en was het bewolkt, Tromsø was nog meer sneeuw en Longyearbyen spande uiteraard de kroon. Prachtige witte bergen zover je kan kijken. Overal sneeuw en gletsjers.
Het eerste wat opviel toen we geland en uitgestapt waren was de kou. Het is enorm koud. Ook al was het ‘maar’ -18 ongeveer, de wind erbij maakte dat het voelde alsof het -30 was. En je moet hier ook uitkijken waar je loopt, voor je het weet zit je tot aan je middel in de sneeuw, en we spreken uit ervaring…
Toen we aangekomen waren in het hotel zijn we eerst even gaan avondeten (22 uur s’ avonds), we hadden een redelijk beperkt menu, we konden Noorse of Thaise keuken kiezen. Uiteindelijk koos Douwe voor de Thaise keuken (Green chicken curry, door een echte Thai die volgens de bediening jarenlange ervaring heeft in Thailand etc. etc.) en ik koos voor de Noorse keuken: Zeehond! Totaal geen idee wat ik moest verwachten, maar toen ik mijn bord kreeg zag het er niet verkeerd uit. Het vlees is heel donker maar heeft de structuur van biefstuk, ook de smaak lijkt er wel een beetje op maar dan met een leverige nasmaak, erg apart dus, maar wel erg leuk om gedaan te hebben (nu kan ik zeggen dat ik leguaan op Curaçao op heb en zeehond op Spitsbergen :P). Trouwens een leuke bijkomstigheid is dat in het hotel waar ik nu voor twee dagen verblijf en waar ik maandag naar toe vlieg ook bezocht is door Floortje Dessing in 3 op reis (misschien leuk om terug te kijken via uitzending gemist of iets: Floortje Dessing op Spitsbergen met 3 op reis).
Na het eten wilden we uitbuiken en zijn we even naar buiten gegaan (met de nadruk op even), nog geen vijf seconden of me handen deden al goed pijn van de kou, me bovenbenen voelde ik niet echt meer en me neus bevroor van binnen haha! We zijn maar gauw weer naar binnen gegaan aangezien we nog niet de goede kleding aanhadden om hier langer buiten te blijven.
Daarnaast is het best raar om nu al geen nacht meer te hebben, het is nu 24 uur per dag licht. We hebben wel wat schemer om 23 uur s’ avonds, maar geen nacht meer. Aan de ene kant staat dan de zon te schijnen en aan de andere kant zie je de maan staan. Raar idee, je merkt ook gelijk dat je niet zo moe bent en dat je het idee hebt alsof het middag is.
Vandaag is een relaxte dag, een beetje rondhangen in het hotel en waarschijnlijk nog een poging wagen om naar buiten te gaan en het dorp te ontdekken. Dit keer wel met thermo-ondergoed, thermosokken, fleectruien, sjaal, handschoenen, muts en pooljas!
Morgen vliegen we door van Longyearbyen naar Ny Alesund, mijn uiteindelijke eindbestemming. Hier zal mijn stage dan echt gaan beginnen. We zullen met een 12-seater propeller vliegtuig vliegen en landen op een ijsbaan, ben benieuwd… Daarna moet ik weer schieten en daar kijk ik wel weer naar uit (aangezien ik de vorige keer na het eerste schot niet meer kon stoppen ).
Ik zal proberen volgende week weer een nieuw verslag te schrijven en dan ook wat materiaal toe te voegen van de schietcursus en het dorp daar!
Groetjes uit het verre en koude Noorden!!!
13 April 2014 - 13:20
Cora:
Hoi Sebastiaan, heel bijzonder, nu al. Dat programma met Floortje had ik inderdaad gezien. Ik weet zeker dat je nog meer moois mee gaat maken. Geniet er met volle teugen van. Groeten. -
13 April 2014 - 13:50
Henny Rila:
Nou Sebastiaan dit is het begin van je 2e avontuur maar ditmaal niet in het zonnetje maar in de vreselijke kou. Ben blij dat de heenreis goed gegaan is. En ook erg koud dus. Ik hoop dat je er een beetje aan kan wennen. Het is wel wat anders dan de winters hier he. Hoop dat je er goed van kan genieten. Ben benieuwd of je met de lichte nachten voldoende rust kan vinden. Nogmaals geniet ervan en pas op voor de ijsberen. We gaan je snel weer horen. Succes!! Dikke xxxx -
13 April 2014 - 14:19
Rob En Esther:
Hé jongen! Leuk te lezen dat het allemaal goed gegaan is. De foto's zien er geweldig uit. Het plaatsje Tromso, hebben wij aangedaan tijdens onze cruise. Toen wij er waren lag er geen sneeuw..
Je hebt in ieder geval al een ijsbeer gezien..ha..ha..
Het is een hele ervaring die je mee gaat maken en tot nu toe meegemaakt hebt. Geniet ervan en wij genieten mee van je verslagen en foto's. Doe voorzichtig met de ijsberen, veel plezier met schieten en een goede vlucht morgen. Het is een soort flying docters, maar dan anders.
Have fun.
Groetjes pa en Esther. -
13 April 2014 - 18:25
Daniel En Denise:
Heey Sebastiaan! Leuk om je eerste verslag te lezen. We weten zeker dat je het naar je zin gaat krijgen daar. Geniet van de ervaringen die je op gaat doen en hou ons op de hoogte! Gr. daniel en denise. -
14 April 2014 - 11:36
Wendy:
Heey heel erg leuk! Apart dat je zeehond hebt gegeten hahah ondanks de kou lijkt het me echt een super belevenis. Heel erg veel plezier! Groetjes -
14 April 2014 - 22:43
Zoë:
Hee Sebas,
Ik vind het nu al geweldig om je te volgen! Wat een geweldige eerste ervaringen en prachtige foto's. Ik kan niet wachten om de volgende verhalen en foto's te zien.
Ik zal ook zeker even de aflevering van Floortje Dessing terug kijken, dan hebben we hier een nog beter beeld van hoe jij t daar hebt. Tof!
Heel veel succes je eerste dagen stage!
Liefs, Zoë -
20 April 2014 - 19:55
Oma Rila:
oma vind dat de omgeving erg mooi is, maar je moet wel uitkijken
Een dikke knuffel en oma zie je snel als je weer terug bent